YIELD AND MARKETABILITY OF TOMATO FRUITS OF VARIETIES OF DIFFERENT RIPENESS GROUPS IN DAGESTAN

П.М. Ахмедова

Abstract


In Dagestan, tomatoes are the leading vegetable crop and the main canning raw material, the demand for which is increasing every year both by the growing canning industry and the population. In the volume of vegetable production in the republic in 2021, agricultural enterprises account for only 4.3%; peasant farms 0.9%; personal subsidiary farms 94.7%. The article presents the results of the study of tomato varieties of domestic selection according to the main economic and valuable indicators, varieties are distinguished by maturation dates, by the yield of gross and marketable products. To obtain high and high-quality yields of tomato fruits with drip irrigation, it is recommended to grow varieties of the early group Patrice, Finger, middle-early Dina, Ataman and middle-late Astrakhan.

Keywords


tomato, variety, ripeness group, fruits, yield, quality, marketability.

References


1. Ахмедова ПМ, Велижанов НМ. Оценка коллекционного материала сортов томата в условиях Дагестана в целях выделения наиболее перспективных форм для селекции томата. Овощи России. 2022;(1);46-50.

2. Hasanuzzaman M. et al. Physiological, biochemical, and molecular mechanisms of heat stress tolerance in plants. Int J Mol Sci. 2013;14(5):9643-84.

3. Авдеев, АЮ. Наследование признаков у гибридов первого поколения томатов. В кн.: Актуальные вопросы природопользования в аридной зоне Северо-Западного Прикаспия. М.; 2012. С. 141-4.

4. Гурин МВ, Крутько Р. В. Сопряжённая изменчивость хозяйственно ценных признаков у томата. В кн.: Современные тенденции в селекции и семеноводстве овощных культур. Традиции и перспективы. М.; ВНИИССОК; 2012. С. 213-21

5. Методические указания по селекции сортов и гибридов томата для открытого и защищенного грунта. М.: ВНИИССОК; 1986.

6. Методика Государственного сортоиспытания сельскохозяйственных культур. Вып. 4. Картофель, овощные и бахчевые культуры. М.: Колос, 1975. С. 51-155.

7. Доспехов БА. Методика полевого опыта. М; 1979.

8. Алпатьев АВ, Алпатьева ЛА. Помидоры. М.: Россельхозиздат; 1980. References

1. Akhmedova PM, Velizhanov NM. Evaluation of a collection of tomato varieties in Dagestan for identification of the most promising forms for tomato selection. Ovoschi Rossii. 2022;(1);46-50. (In Russ.)

2. Hasanuzzaman M. et al. Physiological, biochemical, and molecular mechanisms of heat stress tolerance in plants. Int J Mol Sci. 2013;14(5):9643-84.

3. Avdeyev AYu. Trait inheritance in first-generation tomato hybrids. In: Aktualnye Voprosy Prirodopolzovanya v Aridnoy Zone Severo-Zapadnogo Prokaspiya. Moscow; 2012. P. 141-4. (In Russ.)

4. Gurin MV, Krut’ko RV. Covariation of tomato traits important for industry. In: Sovremennye Tendentsii v Selektsii i Semenovodstve Ovoschnykh Kultur. Traditsii i Perspektivy. Moscow: VNIISSOK; 2012. P. 213-21. (In Russ.)

5. Anonymous. Metodicheskiye Urazaniya po Selektsii Sortov i Gibridov Tomata dlia Otkrytogo i Zaschischennogo Grunta. Moscow: VNIISSOK; 1986. (In Russ.)

6. Anonymous. Metodika Gosudarstvennogo Sortoispytaniya Selskokhoziaystvennykh Kultur. Vyp. 5. Kartofel, Ovoschnye i Bakhchevye Kultury. Moscow: Kolos; 1975. P. 51-155. (In Russ.)

7. Dospekhov BA. Metodika Polevogo Opyta. Moscow; 1979. (In Russ.)

8. Alatyev AV, Alpayeva LA. Pomidory. Moscow: Rosselkhozizdat; 1980. (In Russ.)




© ФОНД НАУЧНЫХ ИССЛЕДОВАНИЙ "XXI ВЕК"