STUDY OF GENETIC RESOURCES OF HULLESS BARLEY IN THE CONDITIONS OF THE CENTRAL REGION OF THE RUSSIAN FEDERATION

Н.В. Тетянников

Abstract


Federal Horticultural Center for Breeding, Agrotechnology and Nursery Practical interest in hulless barley is primarily related to its nutritional value and economic attractiveness. Increasing its productivity and resistance to biotic and abiotic stress factors can be solved by introducing promising, genetically diverse source material into the breeding process. The article presents the results of preliminary (2020-2021), comprehensive study of 60 hulless barley genotypes in the conditions of south of the Moscow region. The tight correlation between the traits "yield" and "mass of grain per plant" (r=0,593), "yield" and "plant height" (r=0,535), "productive tilling capacity" and "weight of 1000 grains" (r=0,516), "plant height" and "mass of grain per plant" (r=0,465), "plant height" and "resistance to lodging" (r= -0,393) were noted. Two-rowed forms of hulless barley were characterized by higher values of productive tilling capacity, weight of 1000 grains and lodging resistance. Six-rowed barley had a high grain weight per plant and potentially high yield.

Keywords


variety, breeding, source material, collection, yield.

References


Белкина РИ, Губанов МВ, Грязнов АА, Губанова ВМ. Качество зерна сортообразцов плёнчатого и голозёрного ячменя в условиях Северного Зауралья // Агропродовольственная политика России. 2015. №10 (46). С. 22-25.

Грязнов АА, Лойкова АВ, Бидянов ВА. К вопросу о повышении качества семян голозёрного ячменя // Вестник Челябинской государственной агроинженерной академии. 2013. Т.65. С. 118-123.

Shaveta, H Kaur and S Kaur. Hulless barley: A new era of research for food purposes // Journal of Cereal Research. 2019. 11(2). p. 114-124. doi: 10.25174/2249-4065/2019/83719.

Махалов АГ. Сравнительная характеристика различных сортов ячменя, используемых в составе комбикормов для гусей // Инновационные технологии в полевом и декоративном растениеводстве. 2019. С. 160-166.

Грязнов АА. Ячмень голозёрный в условиях неустойчивого увлажнения. Куртамыш, 2014. 300 с.

Кононенко СИ. Голозёрный ячмень в рационах свиней // В сб. конф.: Аграрная наука – сельскому хозяйству. 2016. С. 133-135.

Романова ОВ, Грязнов АА. Пигментированный голозёрный ячмень в животноводстве // Научное обеспечение инновационного развития агропромышленного комплекса регионов РФ. 2018. С. 889-893.

Грязнов АА, Тарасова АВ, Кравченко АА. Анализ аминокислотного состава голозёрного ячменя сорта Нудум 95 и перспективы его использования в кормлении свиней // Актуальные проблемы и научное обеспечение развития современного животноводства. 2019. С. 9-13.

Thomason WE, Brooks WS, Griffey CA, Vaughn ME. Hulless Barley Seeding Rate Effects on Grain Yield and Yield Components // Crop Science. 2009. 49(1). p. 342-346. doi: 10.2135/cropsci2008.03.0174.

Тяглый СВ, Ковалева ОН, Лоскутов ИГ. Источники продуктивности голозёрного ячменя из коллекции ВИР для условий северо-запада России // Труды по прикладной ботанике, генетике и селекции. 2009. Т.165. С. 77-83.

Филиппов ЕГ, Дорошенко ЭС. Голозёрный ячмень состояние изученности и перспективы использования // Зерновое хозяйство России. 2015. №4. С. 8-12.

Тетянников НВ, Боме НА. Источники ценных признаков для селекции голозерного ячменя // Труды по прикладной ботанике, генетике и селекции. 2020. №181(3). С. 49-55. doi: 10.30901/2227-8834-2020-3-49-55.

Методические указания по изучению и сохранению мировой коллекции ячменя и овса (издание четвертое, дополненное и переработанное) / Под ред. Лоскутова ИГ. – ГНУ ВИР Россельхозакадемии, 2012. – 63 с.

Доспехов БА. Методика полевого опыта (с основами статистической обработки результатов исследований). Доп. и перераб. с 5-го изд., 1985 – М: Альянс, 2014. – 351с.

Темирбекова СК, Афанасьева ЮВ, Куликов ИМ, Ковалева ОН, Ионова НЭ. Исходный материал для селекции ярового ячменя в Центральной Нечерноземной зоне // Вестник Российской сельскохозяйственной науки. 2019. №6. С. 19-23. doi: 10.30850/vrsn/2019/6/19-23.

Ерошенко ЛМ, Ерошенко АН, Ромахин ММ, Ерошенко НА. Селекция инновационных сортов ярового ячменя в условиях Центрального Нечерноземья // Зерновое хозяйство России. 2017. №3(51). С. 25-28. References

Belkina RI, Gubanov MV, Gryaznov AA, Gubanova VM. Kachestvo zerna sortoobrazcov pljonchatogo i golozjornogo jachmenja v uslovijah Severnogo Zaural'ja // Agroprodovol'stvennaja politika Rossii. 2015. №10 (46). S. 22-25.

Gryaznov AA, Loikova AV, Bidyanov VA. K voprosu o povyshenii kachestva semjan golozjornogo jachmenja // Vestnik Cheljabinskoj gosudarstvennoj agroinzhenernoj akademii. 2013. T.65. S. 118-123.

Shaveta, H Kaur and S Kaur. Hulless barley: A new era of research for food purposes // Journal of Cereal Research. 2019. 11(2). p. 114-124. doi: 10.25174/2249-4065/2019/83719.

Makhalov AG. Sravnitel'naja harakteristika razlichnyh sortov jachmenja, ispol'zuemyh v sostave kombikormov dlja gusej // Innovacionnye tehnologii v polevom i dekorativnom rastenievodstve. 2019. S. 160-166.

Gryaznov AA. Jachmen' golozjornyj v uslovijah neustojchivogo uvlazhnenija / A.A. Grjaznov. Kurtamysh, 2014. 300 s.

Kononenko SI. Golozjornyj jachmen' v racionah svinej // V sb. konf.: Agrarnaja nauka – sel'skomu hozjajstvu. 2016. S. 133-135.

Romanova OV, Gryaznov AA. Pigmentirovannyj golozjornyj jachmen' v zhivotnovodstve // Nauchnoe obespechenie innovacionnogo razvitija agropromyshlennogo kompleksa regionov RF. 2018. S. 889-893.

Gryaznov AA, Tarasova AV, Kravchenko AA. Analiz aminokislotnogo sostava golozjornogo jachmenja sorta Nudum 95 i perspektivy ego ispol'zovanija v kormlenii svinej // Aktual'nye problemy i nauchnoe obespechenie razvitija sovremennogo zhivotnovodstva. 2019. S. 9-13.

Thomason WE, Brooks WS, Griffey CA, Vaughn ME. Hulless Barley Seeding Rate Effects on Grain Yield and Yield Components // Crop Science. 2009. 49(1). p. 342-346. doi: 10.2135/cropsci2008.03.0174.

Tyagly SV, Kovaleva ON, Loskutov IG. Istochniki produktivnosti golozjornogo jachmenja iz kollekcii VIR dlja uslovij severo-zapada Rossii // Trudy po prikladnoj botanike, genetike i selekcii. 2009. T.165. S. 77-83.

Filippov EG, Doroshenko ES. Golozjornyj jachmen' sostojanie izuchennosti i perspektivy ispol'zovanija // Zernovoe hozjajstvo Rossii. 2015. №4. S. 8-12.

Tetyannikov NV, Bome NA. Istochniki cennyh priznakov dlja selekcii golozernogo jachmenja // Trudy po prikladnoj botanike, genetike i selekcii. 2020. №181(3). S. 49-55. doi: 10.30901/2227-8834-2020-3-49-55.

Metodicheskie ukazanija po izucheniju i sohraneniju mirovoj kollekcii jachmenja i ovsa (izdanie chetvertoe, dopolnennoe i pererabotannoe) / Pod red Loskutov IG. – GNU VIR Rossel'hozakademii, 2012. – 63 s.

Dospekhov BA. Metodika polevogo opyta (s osnovami statisticheskoj obrabotki rezul'tatov issledovanij). Dop. i pererab. s 5-go izd., 1985 – M: Al'jans, 2014. – 351s.

Temirbekova SK, Afanasyeva YuV, Kulikov IM, Kovaleva ON, Ionova NE. Ishodnyj material dlja selekcii jarovogo jachmenja v Central'noj Nechernozemnoj zone // Vestnik Rossijskoj sel'skohozjajstvennoj nauki. 2019. №6. S. 19-23. doi: 10.30850/vrsn/2019/6/19-23.

Yeroshenko LM, Yeroshenko AN, Romakhin MM, Yeroshenko NA. Selekcija innovacionnyh sortov jarovogo jachmenja v uslovijah Central'nogo Nechernozem'ja // Zernovoe hozjajstvo Rossii. 2017. №3(51). S. 25-28.




© ФОНД НАУЧНЫХ ИССЛЕДОВАНИЙ "XXI ВЕК"